De buurtbewoners van de Residentie in Lichtaart lopen op hun tenen over de mogelijke komst van asielzoekers naar Lichtaart. Een eerste groep asielzoekers konden ze nog tegenhouden, niet omdat Fedasil naar hun argumenten had geluisterd, maar wel omdat hotel De Residentie nog niet klaar was.

Vandaag vrijdag of volgende week vrijdag beslist Fedasil of Corsendonk/G4S in De Residentie 250 asielzoekers mag onderbrengen. En bij Fedasil verstaan ze blijkbaar geen Vlaams. Want in plaats van minder asielzoekers toe te wijzen, zullen er mogelijk 50 meer naar De Residentie komen.

Bovendien vroegen de buurtbewoners om de asielzoekers over het grondgebied Kasterlee te spreiden. Aha dachten ze bij Fedasil, daar is nog plaats in Kasterlee, zodat er nu ook nog eens 70 asielzoekers naar de Hoge Rielen gaan komen. Begrijpe wie begrijpe kan.

Geweld en diefstal

Stelden ze zich in Lichtaart al ernstige vragen over de veiligheid van de buurtbewoners dan werd die argwaan bij het buurtcomité alvast groter nadat in Herentals asielzoekers aan het stelen gingen en er onrust was rond hun verblijfplaats De Brink. Staat de buurt rond de Residentie hetzelfde te wachten?

Geldklopperij?

Enkele maanden geleden dacht niemand van het buurtcomité er aan om de rekening van de aanvragers te maken. Nu doen ze dat toch. 300 mensen in de Residentie is zelfs in de topperiode van het toenmalige luxe-hotel nooit gehaald. Nu gaan ze daar 300 mensen aan 40 euro per dag resideren. En dat is toch een mooi bedrag van 12.000 euro per dag, 360 000 euro per maand. "Daar kan je al heel wat eten, zakgeld en 12 man personeel mee aan het werk houden. Het nobel gebaar van de aanvragers krijgt daardoor toch een winstgevend economisch kantje.'

Gemeente staat machteloos

Burgemeester Ward Kennes, het gemeentebestuur, de gemeentediensten en het OCMW staan voorlopig nog altijd aan de zijkant. Het gaat om private aanvragen het gemeentebestuur moet dus wachten tot ze officieel iets weten. De Kastelse burgemeester vindt 300 asielzoekers voor Lichtaart te veel.

Op 1 februari is er alvast in het Ligahof in de Schooltraat in Lichtaart een buurtinfoavond. Aanvang: 18.30u.